Ahogy az elmúlt években, most is óriási várakozással tekinthettünk a francia bajnokság aktuális bronzérmesének teljesítményére a BL-rájátszásban. Ez a csapat idén a Monaco, amely a tavalyi szezonban a bronzérem mellett nagy meglepetésre a Bajnokok Ligájában is bravúrosan a negyeddöntőig menetelt. Ezért is volt a nagy várakozás, illetve az elmúlt évek kudarcai miatt.

Olyan kudarcok miatt, mint a Lille tavalyi sima kiesése a Porto ellen, vagy épp a Lyon hasonlóan gyenge teljesítménye a Real Sociedad ellen két éve. De most azt érezhette az ember, hogy ez idén máshogy lesz. Hogy idén újra három csapat képviselheti Franciaországot a Bajnokok Ligájában.

Azonban tudtuk, nem lesz könnyű dolga a Monaconak, amely a BL 3. selejtezőkörében simán, 7-1-es összesítéssel ejtette ki a Young Boyst, viszont a Play off-kört már nem kiemeltként várta, így biztos volt, hogy nehéz falat vár a hercegségiekre. A sors sem volt kegyes, az egyik legnehezebb ellenfelet kapta a Monaco, a spanyol negyedik Valenciat. De ezenfelül Leonardo Jardim vezetőedzőnek a sérülésekkel is meggyűlt a baja, hiszen két alapember, Joao Moutinho és Layvin Kurzawa is megsérült a BL-selejtezőt megelőző bajnokin.

A portugál tréner nem változtatott tavalyi filozófiáján, továbbra is az eredményességet tűzte ki első számú célnak, így egy defenzívebbnek mondható kezdőt állított fel. Fabinhot feltolta a középpályára, ezzel növelve a labdaszerzők számát, a kreatív középpályások kárára.

A kezdő: Subasic - Raggi, Carvalho, Wallace, Elderson - Fabinho, Toulalan, Pasalic - Bernardo, Martial, Cavaleiro

Aztán jött a meccs, és olyan történt, ami Jardim irányítása alatt még sosem történt a Monacoval a BL-ben, de talán még a bajnokságban sem. Egy óriási védelmi hibát követően már a negyedik percben vezetést szereztek a spanyolok. Jardim fiai az egész első félidőben nagyon megilletődötten játszottak, talán a kezdeti sokk miatt, talán a több, mint 50 ezer tomboló spanyol szurkoló miatt, vagy valami egészen más miatt, de ami egyértelmű, hogy nem az igazi Monacot láttuk az első félidőben. Egy 10 perces periódust leszámítva - amikor egy kapufát azért elértek a hercegségiek - végig dominált a Valencia az első 45 percben.

De Jardim rendbe rakta a fejeket a félidőben, és szinte azonnal sikerült egyenlítenie a Monaconak. Kezdett újra önmagára hasonlítani a csapat. Aztán megint a semmiből, egy védelmi baki után gólt szerzett a Valencia. Mind hatékonyságban, mind védekezésben elmaradt önmagától a Monaco a mérkőzésen. És ezt a teljesítményt pedig a mérkőzés végén megfejelte még egy góllal a Valencia, három gólt kapott a Monaco egy mérkőzésen... 3-1-re nyert a Valencia, így nagyon nehéz helyzetből várhatja a visszavágót az ASM.

Nem szeretek bírózni, de nem mehetünk el szó nélkül a játékvezető ténykedése mellett, egyrészt azért, mert Jardim a meccs után kitért erre is - bár a portugál edzőktől ez már megszokott - másrészt, ilyenkor az emberben nem csak ez a meg nem adott büntető juthat az eszébe, hanem a Juventus elleni bírói tévedések is. Nem volt két gólnyi különbség a Valencia és a Monaco között szerdán, ezért is mondhatta azt Jardim a meccs után, hogy ez az eredmény igazságtalan.

Reformokra van szükség(?)

Jean-Michel Aulas, a Lyon elnöke körülbelül félévente kijelenti, hogy reformokra van szükség a francia futballban, és nem csak megmondóembert játszik, hanem konkrét javaslatokkal is elő szokott állni. Majdnem egy évvel ezelőtt egyik pontként azt javasolta, hogy a nemzetközi porondon induló csapatok közt osszanak ki további 50 millió eurót a televíziós pénzekből, ami egyáltalán nem rossz gondolat. Az egyszerűség kedvéért számoljunk 60 millióval, amit a hat európai kupák valamelyikében induló csapatok közt egyenlően osztanánk szét, azaz minden csapat, amely a nemzetközi porondon szerepelve Franciaországot képviseli, 10-10 millió euróval többet kapna a tv-s pénzekből. Aulasnak rengeteg reformgondolata volt már a francia futballal kapcsolatban, de mind közül talán ez a legkiemelkedőbb. De abban teljesen igaza van, hogy reformokra van szükség. Ha pedig a Monaco kiesik, akkor a Ligue 1 idén is nagyon bukhat az UEFA-együtthatók alapján felállított ranglistán, aminek a legsúlyosabb következménye az lehet, hogy az oroszok beelőznek, és Franciaország három helyett csak két csapatot indíthatna a Bajnokok Ligájában.