Ahogyan ígértük, egy előzetessel készülünk a bajnoki rajtra, hiszen pénteken megkezdődik a Ligue 1 2015-2016-os szezonja! De ne rohanjunk ennyire előre, még foglalkozzunk egy keveset a szombati Szuperkupa-döntővel.

Jó volt újra látni a régi arcokat, Lacazette-et, Ibrát, és persze a többieket is, bár nem volt igazán jó meccs, de azért jól esett, felüdülést nyújtott. Olyan volt, mint a tanévnyitó szeptember 1-jén, amikor az ember találkozik azokkal, akiket jóformán egész nyáron nem látott. Visszatér az iskolába, aminek nyáron még a közelébe sem merészkedett, de azért szerencsére még nem kell újra beüljön bioszórára, ez a szorongás hiányzik belőle. Csak az unalmas tanévnyitóbeszédet kell végighallgassa, majd már az osztályteremben, az osztályfőnök dadogását a semmiről... Ilyen volt a Szuperkupa-döntő is egy kicsit, unalmas és monoton, a PSG labdázgatásával telt az egész meccs, amit végül 2-0-ra nyertek a párizsiak a Lyon ellen. De most már kanyarodjunk rá fő témánkra, az új bajnoki szezonra, azon belül pedig a nyitófordulóra.

Az új idényt a címvédő Paris Saint-Germain lille-i vendégjátéka nyitja. Kérdés, hogy sikerül-e a párizsiaknak megtörni a szokásos rendet, miszerint a szezonkezdet nem szokott zökkenő mentes lenni. Erre idén is nagy az esély, de nem a felkészülés, vagy az átigazolások miatt. Előbbi remekre sikerült, ez a Lyon ellen is látszott, míg a PSG nyári igazolásaiban is nehéz hibát találni. Benjamin Stambouli szerződtetése igencsak értékes igazolásnak fest. A Tottenhamtől szerződtetett francia mind a középpálya, mind a védelem közepén bevethető, ami jól jöhet, ha idén is elkapná egy sérüléshullám a PSG-t. Egyértelműen univerzálisabb játékos, mint Cabaye volt.

Kevin Trapp leigazolásában már találhatunk kivetnivalót, mivel talán ez a poszt, a kapusposzt volt az, ahol a párizsiak a legjobban álltak. Salvatore Sirigura nem lehetett panasz, és kérdéses, hogy mennyire tesz majd jót az önbizalmának, hogy hoztak a "nyakára" még egy főt. Persze ez kétélű fegyver, pozitívan is elsülhet a dolog, csak nem biztos, hogy a kapusoknál ezzel játszadozni kellene, illetve az sem biztos, hogy itt kellene kezdeni a keretmélyítés, ugyanis Trapp leigazolásának fő célja az volt, hogy két, szinte azonos képességű játékosa legyen a PSG-nek ezen a poszton. Ez azért is érdekes, mert a visszavonuló Zoumana Camara pótlására még senkit sem igazoltak a párizsiak, ha csak nem Stamboulit szánják mind Camara, mind Cabaye pótlására.

Azonban a PSG idei mercatója nem e két játékosra volt kihegyezve, hanem Ángel Di Mariara, akit már tavaly nyáron is szerettek volna leigazolni, még Real-játékosként, viszont ez akkor még nem sikerült. Most pedig egy sikeresnek nem igazán mondható manchesteri kitérő után próbálkozik újra megtalálni önmagát az argentin, ehhez pedig remek közeg lehet mind Franciaország, mind a PSG. Tehát, kétség nélkül kijelenthető, hogy fejlődött a fővárosi alakulat keretét tekintve, de formáját tekintve is. Ez a PSG, nem a tavalyi PSG, és nagyon nehezen elképzelhető, hogy idén is annyira formán kívül játsszon, mint a tavalyi szezon nagy részében. Ettől függetlenül nem lesz könnyű dolga a Laurent Blanc gárdájának, mivel a Lille kemény ellenfél lesz. 

A nyáron csak egyetlen francia elsőosztályú csapatnál, a Lille-nél történt edzőcsere. Távozott René Girard, aki helyét az ex-Sochaux tréner, a nemrég Elefántcsontparttal Afrika Kupát nyert Hervé Renard vette át. Girard mellett távozott Origi is, akinek lejárt kölcsönszerződése, így visszatért a Liverpoolhoz, valamint Simon Kjaer és Idrissa Gueye is távozott, mint meghatározó játékos. Nagy neveket nem igazoltak pótlásukra, de Renard ízlésének megfelelően elsősorban afrikai, vagy afrikai származású játékosokat szerződtetett az északi klub, akik az ő kezei alatt nagy teljesítményre lehetnek képesek, ismerve a francia tréner múltját, kvalitásait. Komoly változásokon ment át a LOSC, de Renardral nagy potenciál lehet az északiakban, és komolyan harcban lehetnek legalább az EL-helyekért.  

Ahogy a Lille, úgy a Monaco is komoly változásokon ment át a nyáron. Rengetegen érkeztek, és távozók is voltak, főleg meghatározó emberek, mint Kondogbia, vagy épp Ferreira-Carrasco. Mégis joggal gondolhatjuk, hogy Jardimnak sikerülni fog megoldani a pótlásukat. Ismét nagyot alkotott Luis Campos sportigazgató (aki már nem is igazgató, hanem Vasziljev alelnök jobbkeze), akinek révén nagyon tehetséges játékosokat csábítottak Monte-Carlóba a hercegségiek. Ivan Cavaleiro, Adama Traoré, Fares Bahlouli, és még sokan mások, mind csiszolatlan gyémánt. Azt pedig, hogy a tavalyi teljesítményre, azaz a dobogóra képes csapat maradt a Monaco, már az első fordulóban bizonyíthatja a Nice ellen, a mediterrán derbin. 

Nem kellemes dolog az esélylatolgatás, de az első forduló, és az új idény beharangozása mellett ez is a feladatunk. Az egyértelmű, hogy a PSG a favorit a bajnoki címre, és valószínűleg sokkal simábban fogja ezt behúzni, mint tavaly. Azt is kisebb túlzással ki lehet jelenteni, hogy sem a Lyon és a Monaco közti különbség, sem a két csapat erőssége, kvalitása nem változott nagy mértékben. Mindkét csapat jó lehet a dobogóra, de a bajnoki címhez még a tavalyi teljesítményüknél is jóval felül kellene múlniuk, pedig már akkor is túlteljesítették magukat. Az igazi nyitott kérdés, amolyan fekete ló inkább a Marseille, amely rengeteg értékét, Gignacot, Ayew-t, Payetet, és Imbulat is elvesztette a nyáron, viszont ahogy a Monacónál lehetett Jardim-faktorról beszélni, ugyanúgy megtehetjük ezt az OM-nél is Bielsa kapcsán. Az argentin trénerrel az Olympique tavaly megjárta a mennyországot, és a poklot egyaránt. Őszi bajnok lett az OM, majd egy nagyon szörnyűre sikeredett tavasz után végül lecsúszott a dobogóról, és így a Bajnokok Ligájáról is a Marseille. Egy biztos, ha idén sem sikerül kiharcolnia az Olympique de Marseille-nek a BL-indulást, akkor nagyon nehéz évek elé nézhetnek a kikötővárosban. 

A nagy négyes utolsó tagjáról, az Olympique Lyonról is ejtsünk néhány szót, amelynél - a riválisokkal ellentétben - egyáltalán nem beszélhetünk kész csapatról. A Monaco már teljes mértékben lezártnak tekinti a nyári mercatót, az OM-nél egy-két kiegészítő ember érkezhet, míg a PSG-nél csak Di Maria beépítésével kell foglalkozzanak. Aulas elmondása szerint még három játékos érkezik augusztus végéig, két középpályás, és egy középhátvéd, emellett a Manchester Unitedtől érkező Rafaelt is be kell illesszék a csapatba. Bár a meghatározó embereket sikerült megtartania a Lyonnak, de ha nem végez idén is a dobogón az OL, akkor nagyon nehezen elképzelhető, hogy meg tudják majd tartani az értékeket. És idén a Bajnokok Ligájában is helyt kell állniuk, Aulast ismerve pedig elképzelhetetlen, hogy úgymond "beáldozza" ezt a Lyon, sőt... 

Az 1. forduló párosításai: 

Lille - PSG

Marseille - Caen 

Montpellier - Angers 

Nice - Monaco 

Nantes - Guingamp 

Bastia - Rennes 

Gazélec - Troyes 

Bordeaux - Reims 

Toulouse - Saint-Etienne 

Lyon - Lorient